OVERVEEN

Stelt u zich eens voor: Het strand en de duinen enerzijds én de gezellige binnenstad van Haarlem anderzijds, beide op slechts 10 minuten fietsen van uw huis. Met een woning in De Brouwerskolk is dat de realiteit. Om van de natuur te genieten is de fiets niet eens nodig. U hoeft enkel de statige oprijlaan af te lopen en u beland direct in het Brouwerskolkpark. In de zeventiende eeuw stonden op deze plek meerdere bierbrouwerijen vanwege het schone duinwater dat men hier kon winnen. Aan die tijd doet alleen de naam van de straat en het park nog herinneren, want het gebied is weer volledig overgenomen door de natuur. Er zijn enkele verharde wandelpaden en honden mogen hier lekker los lopen.

Behalve wandelen zijn er nog tal van andere sportieve activiteiten mogelijk direct rondom De Brouwerskolk. Er zijn ruiterpaden in het park, u kunt zwemmen in het nabij gelegen duinmeer het Wed, of u loopt naar tennisvereniging Wimbledon dat op slechts 350m afstand ligt. Het moderne sportcomplex Tetterode ligt weer 350m de andere kant op.

Kortom, alleen al de locatie maakt het heerlijk wonen aan de Brouwerskolkweg in Overveen. De directe omgeving van deze woningen is volledig gericht op ontspanning en genieten. En voor het geval u toch een dagje weg wilt; het treinstation ligt op 10 minuten wandelen!

GESCHIEDENIS

Schoon duinwater uit de Brouwerskolk 

In lommerrijk Overveen ligt een meertje. De mooie waterplas heeft nu nog uitsluitend een recreatieve betekenis, maar is ooit gegraven met een ander doel. Halverwege de zestiende eeuw raakte het Spaarnewater zo vervuild dat het niet langer bruikbaar was voor de talrijke Haarlemse bierbrouwerijen. Als vervanging daarvoor waren de brouwerijen voortaan aangewezen op het schone duinwater in de Brouwerskolk. Tot op de dag van vandaag draagt die naam de herinnering aan een verdwenen industrietak in de hoofdstad van Noord-Holland.  

De Oude Brouwerskolk 

Voordat de huidige Brouwerskolk in de loop van de zeventiende eeuw gegraven werd, maakten de Haarlemse bierbrouwers gebruik van een kolk die zo’n anderhalve kilometer ten zuidoosten daarvan lag. Dat wil zeggen, ongeveer op de plaats waar nu in Haarlem nog het zwembad ‘De Houtvaart’ staat aan de Piet Heinstraat. Die kolk lag in een bocht van de Aerdenhouts- of Ruyckebiersvaart, een vaart die zijn water kreeg uit de duinmeren en duinrellen. Nadeel van deze plek was dat hij midden in het veen lag en daarom niet het allerschoonste duinwater bood. 

Water over water 

De Nieuwe Brouwerskolk, nu dus gewoon de Brouwerskolk, stond met de stad in verbinding via de Brouwersvaart, voorheen ‘Santvaert’. De vaart was gegraven om met schuiten duinzand naar Haarlem te brengen, vandaar de aanvankelijke benaming. Dit zand werd in Haarlem, maar ook in Amsterdam en Leiden, gebruikt voor bouwactiviteiten. Die steden groeiden in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw namelijk snel en zaten constant om zand verlegen. 

Het schone water in de Brouwerskolk welt op vanuit de zandige bodem. Dit water vindt zijn oorsprong in de waterbel in de duinen, waaruit ook de duinrellen hun water ontvangen. Vanuit de Brouwerskolk werd dit water in vaten op schuiten naar Haarlem gebracht. Aan de waterzijde van de brouwerijen stond een putgalg, ook wel bierpaal genoemd. Dit was een hijsinstallatie met een daaraan verbonden waterreservoir. Nadat dit was gevuld met water uit de schuiten werd het omhoog gehesen. Via een watergoot, of een buis, stroomde het dan de brouwerij in. 

Impressies

Top